Университетът Принстън за поредна година заема челната позиция в тазгодишната класация на колежите на U.S. News, следван от Харвард, Кълъмбия, Масачузецкия технологичен институт и Йейл. Проучването на агенцията е обхванало общо 1900 висши учебни заведения в САЩ, от които в класациите попадат 1400 от тях, които са подредени в зависимост от това дали предлагат по-скоро академично образование или обучение в свободните изкуства, както и в зависимост от географското им местоположение.

Принстън отново е оценен високо в категории като съотношението на преподавателите към обучаващите се (едно към пет), високия дял на успешно завършилите и високия дял на даренията на завършилите, след като вече са се реализирали. Но обучението във висшето учебно заведение далеч не е евтино, показва проучване на Market Watch. Цената за учебната 2019-20 г. възлиза на 73 450 долара на обучаващ се, което прави малко по-малко от 300 хил. долара за четиригодишен период на една бакалавърска степен. Разбивката на разходите на сайта на Принстън показва, че, очаквано, най-големият дял от тях е за самото обучение - 51 870 долара, след което е наемът на стая в кампуса (10 090 долара) и комуналните разходи (7 060 долара).

За обучение в Харвард, който заема втората позиция в класацията, размерът на годишната такса е сходен. Сайтът на висшето учебно заведение посочва, че, с включени личните разходи на един обучаващ се, разходите на човек могат да достигнат между 73 800 и 78 200 долара, като за разлика от Принстън таксата за обучение е по-ниска - 47 730 долара, но цената на стая в кампуса и на комуналните услуги са относително сходни, съответно 10 927 и 6 755 долара.

Не е задължително обаче студентите да изплащат пълната цена, като според ръководителят на поделението за обработване на данни на U.S. News Робърт Морс: "Принстън имат щедра политика за финансова подкрепа". А въпреки че едва 4% от висшистите завършват с някакъв дълг, чиято медианна стойност е само 7 500 долара, самият университет предлага различни варианти за кредитиране на част или пълния размер на таксите за обучение при годишна лихва от 6%.

Първите десет университета в класацията са, както следва:

1.Принстън

2. Харвард

3. Кълъмбия

3. Масачузецкия технологичен институт (поделя си позицията с Кълъмбия)

5. Йейл

6. Станфорд

6. Чикагския университет

6. Университета на Пенсилвания (поделя си позицията със Станфорд и Чикагския университет)

9. Северозападния университет

10. Дюк

10. Джон Хопкинс (поделя си позицията с Дюк)