Първият ден на новото работно място може би е сред най-запомнящите се и същевременно най-стресиращи моменти по пътя към мечтаната кариера.

Според експерти това се държи на стремежа на служителя да направи впечатление. Специалисти смятат, че безпокойството може да се намали чрез планирането на първия работен ден.

От своя страна експерти по комуникациите споделят пред Business Insider, че първият ден на работа дава тон за останалата част от кариерата.

Затова е важно първото впечатление сред екипа да бъде положително, а ето и няколко неща, към които да се насочите в първия ден на новата работа:

Пригответе да задавате въпроси

Според експерти въпреки че трябва да прекараме по-голямата част от първия си работен ден в слушане, е добре и да задаваме въпроси, когато е необходимо. Така се демонстрира интерес и желание за усвояване на нови умения.

Появете се по-рано, но влезте в сградата навреме

Появете се около 15 минути по-рано, но влезте в офиса точно навреме. С тази превантивна мярка ще можете да изследвате маршрута, който ви отвежда до работа - къде са непридвидимите ситуации като трафик например, както и да разберете колко време ще ви отнема изминаването на пътя.

Бъдете спокойни и усмихнати

Запазването на спокойствие ще помогне, за да оптимизирате продуктивността си, а усмивката е много важен елемент при нови запознанства. Колегите ще я помнят.

Не бъдете стеснителни

Поздравявайте и се представяйте на околните. Все пак това са новите ви колеги. Завържете разговор с възможно най-много хора.

Научете "неписаните" закони на офиса

Всеки колектив си има свои правила - особено интересни са "неписаните". Колкото по-малко време ви отнеме да ги усвоите, толкова по-бързо ще се впишете в обстановката на фирмата.

Внимавайте с езика на тялото

Овладейте езика на тялото си - понякога той прави много голямо впечатление и не се знае как може да бъде възприет от останалите в офиса. Жестовете и начинът на поведение наброяват голяма част от комуникацията на работното място.