С процъфтяващ бизнес и 14 деца, за които да се грижи, основателят на Shea Terra Organics Тами Умбел непрекъснато е в движение.

Дните й започват във фермата й в Лийсбърг, щата Вирджиния, където тя прекарва сутрините, отговаряйки на работни имейли и подготвя осемте си по-малки деца за деня. По-късно тя прекарва около 4 часа, като ги учи всичко - от езиковите изкуства до математиката в домашната класна стая.

Щом уроците приключат, Умбел се втурва към своята фабрика, която е на 30 минути път с кола. Работи до късно през нощта и след това се връща у дома, за да поспи 5-6 часа. "На следващия ден цикълът започва отново", разказва тя.

Но не преди Умбел, предана мюсюлманка, да се събере със семейството си за молитвите рано сутрин, разказва CNN Money.

45-годишната жена управлява Shea Terra Organics, която произвежда продукти за грижа за кожата и косата, използвайки екзотични съставки, произхождащи от Африка, като масла от ший, маоби и марула.

Тя започва бизнеса си през 2000 г. с капитал от 1500 долара, а реализира печалба преди 5 години. Миналата година бизнесът й донесе продажби за 2 млн. долара.

Shea Terra вече има 7 служители, но Умбел все още играе много роли: работи върху нови продукти и контролира маркетинга, опаковането и разпространението.

Идеята за компанията й хрумва, докато се моли в джамията. "Отидох в джамията да се моля и срещнах жени от Африка и други страни. Научих от тях за продуктите, които използват като къна, масло от ший и масло от черно семе в своите разкрасителни ритуали", разказва тя.

Умбел решава да представи тези съставки на по-широк пазар в Америка. Свързва се с първия си доставчик и започва да продава онлайн масло от черно семе и от ший.

В началото нещата се случват бавно, но през 2001 г. търсенето на масло от ший потръгва. "Върнах се от екскурзия до Саудитска Арабия през тази година. Моят приятел, който наглеждаше бизнеса, каза, че сме продали 1000 долара от продукта с масло от ший само за един месец", спомня си Умбел.

Оттогава бизнесът постоянно расте, превръщайки се в национална марка, като 300 продукта се продават както онлайн, така и в магазините The Vitamin Shoppe в САЩ.

Умбел пътува до Африка няколко пъти годишно, за да се срещне с продавачите и да търси нови съставки. Но тези посещения имат и по-дълбока цел.

"Когато стартирах компанията, си казах, че не искам по никакъв начин да навредя на планетата и исках да отворя възможности за други хора", споделя тя.

Предприемчивата дама прави тези принципи част от бизнес модела си. "Партнирам си с продавачи, които са хора в нужда или се опитват да защитят своята общност или местообитание", посочва Умбел.

Например продуктът на компанията Desert Date Beauty Oil се произвежда като част от проект за опазване на дивата природа и слоновете в Буркина Фасо. Плащанията към местните жени им позволява да си купуват хранителни продукти, вместо да навлизат в местообитания на дивата природа, за да отглеждат храната си.

Освен това Умбел дарява 2.5% от годишните си спестявания за благотворителност, най-вече на организация наречена Village of Hope Uganda.

Но превръщането на тази интелигентна идея в процъфтяващ бизнес, който помага на другите, не е единственото й постижение.

Умбел има 14 деца на възраст от 5 до 27 години и всички тях е образовала у дома. Шест от най-големите й деца вече са в колежа, изучавайки различни предмети, включително медицина и инженерство. Останалите 8 деца живеят заедно с нея и съпруга й в фермата от 10 декара.

Тя среща с мъжа си, нефролог, който се е премества в САЩ от Пакистан, в джамия във Вашингтон. "Казах му, че искам да живеем във ферма, защото го смятах за начин сами да отглеждаме храната ни", разказва Умбел. Заедно с децата си тя отглежда овце и пилета, те яздят коне и гледат пчели.

"Като дете никога не съм стъпвала във ферма. Ако сравните живота ми преди да се омъжа, не бихте могли да си представите как би изглеждало моето собствено семейство", разказва Умбел.

Тя израства в Мериленд, отгледана като християнка от самотна майка. "Семейството ми беше от немски и ирландски произход. Страдахме и се местихме много. В един момент нямахме дом", споделя жената.

Нейното мъчително детство я принуждава няколко пъти да сменя училищата. "Никога не завърших училище, въпреки че бях в програма за надарени ученици", разказва тя.

На 15 г. тя напуска дома си и заживява сама, разчита на помощта на приятели и работи какво ли не, за да преживява.

Едно от семействата, при които живее, я запознава с исляма. В крайна сметка тя избира тази религия. "Колкото повече го изучавах, толкова повече чувствах, че ислямът е моята истина", разказва Умбел.

Сега тя носи хиджаб, с което се откроява в нейния крайградски квартал на Вирджиния. "Доколкото знам, аз съм единствената мюсюлманка в моя район. Когато хората ме видят, си мислят, че съм от Иран, Сирия или Пакистан заради забрадката ми. Аз съм мюсюлмано-американка и се гордея с това", признава Умбел.

Гледайки към бъдещето, тя се надява, че децата й ще последват стъпките й по един начин. "Не искам непременно да следват кариерата ми. Искам да бъдат най-добрите в това, което ги интересува", казва жената.

"Въпреки това се надявам, че всеки от тях ще се бори за опазване на дивата природа и ще подаде ръка за помощ на онези, които изживяват труден момент", споделя тя.