Преди десетилетие една бутикова технологична компания в Румъния дава работа на 150 ИТ специалисти и успява да генерира приходи от по-малко от 5 милиона долара. Днес същата тази компания вече има 30 офиса по света, за нея работят 3200 души, а централата ѝ се намира не къде да е, а в луксозен небостъргач на близо 7700 километра от Букурещ - в сърцето на Манхатън.

Името на UiPath е вече известно, като тя има операции в мегаполиси, като Лондон, Париж, Сингапур и Токио. Наскоро компанията успя да привлече нови инвестиции, които покачиха пазарната ѝ капитализация до над 7 милиарда долара. И благодарение на това нейните създатели вече са милиардери.

Един от тях е Даниел Динес, който преди няколко месеца се превърна в първият румънски ИТ милиардер. Forbes разказва неговата история, като го нарича още първия бот милиардер заради това, с което се занимава компанията му.

Динес израства в малко градче в северната ни съседка. Той е син на учителка и инженер, които се срещат, след като са разпределени да работят в провинцията. Даниел израства зад Желязната завеса, мечтаейки един ден да бъде известен писател. Скоро обаче той разбира, че се справя по-добре с математиката. През 1990 година, след падането на Берлинската стена и на режима на Николае Чеушеску, започва своето следване.

Първоначално Динес печели като купува по-евтини стоки в Букурещ и ги продава в родния си град с надценка. В средата на 90-те години той решава да се преориентира, след като разбира, че нарастващ брой програмисти в Букурещ получават заплати от 300 долара месечно, като работят по проекти на американски технологични компании.

Даниел Динес взема книга за основите на C++ и постепенно започва да се учи на програмиране. Той няма собствен компютър и затова през нощта използва този на свой приятел. През 2001 година получава и първия голям шанс - предложение за работа от Microsoft. Той заминава за Сиатъл, където изкарва близо пет години.

"Първите ми години там бяха ужасни. На работните срещи разбирах 50-60% от нещата, за които колегите ми говореха. А аз самият не можех да се включа в разговорите", спомня си Динес.

През 2005 година той се връща обратно в Букурещ, където поставя началото на ИТ аутсорсинг компания - DeskOver. Шест години по-късно, след като дружеството губи най-големия си клиент, Динес решава да промени фокуса на бизнеса си. И го насочва към предлагането на пакети приложения за софтуерна разработка (software development kits).

Един от клиентите на румънска компания - индийската Blue Prism, косвено помага на Динес да се тръгне по нов път. Специалистите от европейското дружество пътуват до Индия, за да научат повече за т.нар. роботизирана автоматизация на процесите (RPA). Накратко тази технология позволява автоматизацията на бизнес процеси, като се изпълняват повтарящи се задачи, имитирайки действията на потребители.

Постепенно бизнесът се разраства и към 2014 година фирмата отчита приходи от 500 хиляди долара. Дружеството успява да привлече 1,6 милиона долара инвестиции от големи европейски фондове. Тогава и то е преименувано на UiPath.

Две години по-късно Динес вече е решен, че иска да превърне фирмата в международен лидер в своя сегмент. Първият офис на компанията извън Румъния отваря в индийския град Бангалор. По-късно заработват и тези в Лондон и Ню Йорк.

Преди две години и централата на UiPath се мести от Букурещ в Голямата ябълка, а в румънската столица остава да работи R&D центъра на фирмата. След като успява да привлече редица инвеститори в САЩ дружеството се превръща в "еднорог" през 2018 година, когато минава капитализация от 1,1 милиард долара, а през лятото на тази то достигна 7 милиарда долара.

Следващата цел за Динес е през 2021 година UiPath да дебютира на борсата. "Не може да бъдеш наистина голяма неборсова компания дълго време. В някакъв момент трябва да станеш публична такава", казва той.