Компаниите Tesla и SpaceX са "оживели" като по чудо. Това коментира техният основател Илън Мъск по време на конференция в Тексас. Пред публиката там той заявява, че двете фирми са били пред банкрут през 2008 година.

"Тогава смятах, че има по-малко от 10% вероятност да оцелеят. В началото на 2002 година не исках да позволя дори на приятелите си да инвестират в моите проекти, защото не исках да загубят парите си", споделя той, цитиран от BBC.

Мъск разказва как е получил 180 милиона долара, когато продава PayPal на eBay през 2002 година и разделя по 90 милиона долара за Tesla и SpaceX, но разходите не спрели да нарастват.

2008 година се оказала особено трудна за компаниите, като полет на ракетата Falcon 1 се проваля за трети път, а Tesla почти фалира два дни преди Коледа. В този момент Мъск разполага с едва 40 милиона долара, за да спаси компаниите.

"Можех да сложа всичките пари в една от тях и другата щеше да "умре", а ако ги разделях в двете, това можеше да се случи също, но и с двете фирми", спомня си той. В крайна сметка Илън Мъск решава да разпредели средствата в Tesla и SpaceX.

Отново тогава предприемачът почти стига до развод със съпругата си и е принуден да заема пари от свои приятели, за да може да си плаща наема.

"SpaceX е жива като по чудо, както и Tesla. Ако бях действал малко по-различно, вероятно и с двете щеше да е приключено", завършва той.