Преди доста години Бил Гейтс публикува статия за Уорън Бъфет в списанието на Харвардския университет. Те са дългогодишни приятели, които често отиват на семейни ваканции, така че Гейтс предупреждава, че му е изключително трудно да остане неутрален в цялата история. Той многократно е отбелязвал, че е абсолютен фен на чувството за хумор на Оракула от Омаха, както и на неговата философия и талант да намира остри афоризми във всяка ситуация.

35-те най-добри цитата на Уорън Бъфет за бизнеса, инвестирането и живота

35-те най-добри цитата на Уорън Бъфет за бизнеса, инвестирането и живота

"Правило № 1: Никога не губете пари, Правило № 2: Никога не забравяйте Правило № 1

Статията е написана под формата на преглед на книгата на Лоуенщайн за Бъфет, описваща развитието на известния финансист. Въпреки че Гейтс вярва, че това е просто история за прекрасния живот на Бъфет, която не предава напълно какъв забавен, скромен и очарователен човек е този Уорън, тя разкрива неговата ексцентричност. Авторът пише, че е малко вероятно някой да може да каже: "О, аз съм като този човек!", тъй като неговата личност е абсолютно уникална и нетипична.

Бил Гейтс споделя лични истории от общуването с Бъфет, които мнозина могат да намерят за поучителни или дори практични.

Снимка 325363

Източник: Getty Images

Дарбата на Бъфет е способността да мисли преди тълпата

да гледа отвъд финансовите данни и да разпознава икономическия потенциал на уникалните, но прости франчайзи, като например журналистиката. Berkshire Hathaway на различни етапи от своята история купи Buffalo News, World Book International и дори Washington Post Company. Но може би потребителските стоки с масово и избирателно търсене заслужават абсолютната любов на Бъфет.

Той е известен фен на продуктите на Coca-Cola и Costco, а диетата му, която може да се обобщи като "повече бургери, повече кола", подчертава идеята, че Бъфет наистина инвестира в това, което разбира и обича изключително добре.

Гейтс припомня, че Бъфет има склонност да опростява нещата, често дестилирайки нещо сложно и формално в прости афоризми. Той пише, че когато е около Уорън, веднага е очевидно колко много обича работата си по толкова много начини. Когато обяснява нещо, това никога не звучи арогантно, като "хей, знам това и ще те впечатля", а по-скоро "това е толкова интересно и всъщност е много просто, ще ти помогна да разбереш".

Той често допълва годишните си писма до акционерите с изострено чувство за хумор и способност да прави аналогии. Например през 2009 г. написа: "Независимо дали говорим за чорапи или акции, обичам да купувам качествени продукти, когато са на разпродажба с отстъпка", което корелира с друга известна реплика от 1989 г.: "Много по-добре е да купете страхотна компания на справедлива цена от средна компания на страхотна цена."

Основният принцип на Бъфет е да купува акции на изгодни цени и след това търпеливо да ги държи

Гейтс е съгласен, че страхотните компании не са толкова често срещани, те са редки и трудни за намиране. Ето защо никога не трябва да разчитате на продажба на ниска цена.

Гейтс пише, че Уорън обича да сравнява добрия бизнес със замък, а неговите конкурентни предимства с ров около него. Когато избирате компании, помислете за следното: текущите управленски действия и текущата стратегия за развитие ще укрепят ли този ров срещу врага след няколко години или, напротив, ще го стеснят? Много става очевидно, когато не бягате за незабавна печалба.

Бъфет стои далеч от технологичните компании, защото обича инвестиции, в които може да предвиди победителите десетилетие предварително. А това е почти невъзможно, що се отнася до технологиите.

Снимка 524341

Източник: GettyImages

Гейтс припомня думите на Бъфет:

"Трябва да инвестирате в бизнес, който дори и глупак може да управлява, защото някой ден глупак ще го направи"

Уорън постави силни мениджъри в компании, собственост на Berkshire Hathaway, и като цяло ги остави на мира. В същото време той четеше всеки от годишните отчети на своите компании възможно най-внимателно.

Гейтс разказва как е посетил Бъфет и са говорили как вестникарският бизнес се променя с пристигането на търговци на дребно, които правят по-малко реклами. Тогава той започна да го пита за IBM: "Ако сега изграждахте IBM от нулата, какво бихте направили по различен начин? Какви са драйверите за IBM? Какво се промени?" Оттогава това, което им харесва най-много, е да вземат известни данни и факти и след това да измислят нови начини да ги разгледат. Всеки от тях непрекъснато се опитва да направи това по отношение на своите компании.

Любимото упражнение на паметта на Бъфет е да вземе конкретна година и да посочи 10-те компании с най-голяма пазарна капитализация по това време. Гейтс отбелязва, че неговият ентусиазъм по този въпрос е абсолютно заразителен и той никога не е срещал някой, който да мисли за бизнеса толкова ясно.

Една от областите, които и двамата наистина обичат, е математиката

Гейтс вярва, че Уорън се справя добре с числата, но е важно да запомните, че да сте на здрава каишка с числата не е непременно свързано с това да сте добър инвеститор. Уорън не превъзхожда другите инвеститори, защото е по-добър в изчисляването на шансовете. Той просто умее да казва "не" на определени неща и има строга дисциплина, той е създание на навика.

Уорън, който навърши 93 години, все още живее в дома в Омаха, който купи за себе си на 27 години. Неговият афинитет към рутината се простира до неговите инвестиционни практики.

В същото време

Снимка 426515

Източник: Facebook: Melinda Gates

Най-ценният съвет, който Гейтс чу от своя приятел, се отнася до децата

Той и Уорън споделят определени ценности и тъй като не планират да харчат много от това, което са натрупали, те ще се опитат да се уверят, че това богатство е от полза за обществото.

Гейтс пише: "В известен смисъл и двамата работим за благотворителност. Във всеки случай нашите наследници ще получат само малка част от това, което сме натрупали, защото и двамата вярваме, че предаването на огромно богатство на деца не е в техен най-добър интерес или интересите на обществото." Уорън обича да казва, че иска да даде на децата си достатъчно пари, за да могат да правят каквото си поискат, но не достатъчно, за да не могат да правят нищо. Мислех за това, преди да срещна Уорън , но начинът, по който той формулира и изкристализира чувствата ми.