Alibaba има нов изпълнителен директор. Това е Еди У, който в момента е председател на Taobao и Tmall Group. Той ще встъпи в длъжност на главен изпълнителен директор и ще замени Даниел Джан, според съобщения на Alibaba Group. Промяната ще настъпо на 10 септември.

Новината дойде на фона на обявеното през март мащабно преструктуриране на компанията за електронна търговия. Групата ще се преструктурира в шест отделни бизнес групи, с цел компанията да се "съживи" след по-строгите рестрикции и забавянето на икономическия растеж след пандемията. Taobao и Tmall Group, на която Еди У в момента е ръководител, е една от тези шест групи.

Настоящият директор Джан се оттегля и от поста си на председател на борда, според съобщението на компанията във вторник. Той ще бъде заменен от Джоузеф Цай, който в момента е изпълнителен вицепрезидент на групата.

Alibaba е третата най-ценна компания в Китай, след гигантът Tencent и компанията за напитки Kweichow Moutai. Стойността и възлиза на 238 милиарда долара.

След като Джан се оттегли от поста си, той ще ръководи Cloud Intelligence Group на Alibaba като председател и главен изпълнителен директор, обяви компанията.

Кой е Еди У - новият изпълнителен директор на Alibaba?

Досега Еди У не е присъстваше в медийни заглавия и действително за него се знае малко, въпреки, че е един от основателите на Alibaba.

Образование: Еди У завършва технологичния университет в провинция Джъдзян с бакалавърска степен по компютърни науки през 1996 г.

В Alibaba: Той е един от съоснователите на Alibaba и в момента е старши вицепрезидент в три бизнес звена според Crunchbase. Според някои издания той е и първият програмист на Alibaba, фокусирал се върху маркетинговата и медийната индустрия.