Financial Times (FT) определи Джордж Сорос за личност на годината за 2018 г., определяйки изтъкнатия либерален активист и милиардер като "стандарт за носител на либералната демокрация и отвореното общество", пише The Hill.

"Изборът на Financial Times обикновено е отражение на постиженията им", пише редакторът на лондонския вестник за техния избор. "В случая с г-н Сорос тази година, неговият избор е и за ценностите, които той представлява".

FT също така казва, че идеите на Сорос са "под обсада от всички страни", включително от "Русия на Владимир Путин до Америка на Доналд Тръмп", привличайки "гнева на авторитарните режими".

"Повече от три десетилетия г-н Сорос използва филантропията за борба срещу авторитаризма, расизма и нетолерантността", продължава изданието. "Чрез дългия си ангажимент към откритост, свобода на медиите и човешки права той привлече гнева на авторитарните режими както и все по-често на националните популисти, които продължават да печелят представителство, особено в Европа".

Сорос често е цел на консерваторите, включително президента Тръмп.

През октомври Тръмп обвини Сорос, че е платил активисти, за да наруши изслушванията на съдия Брет Каванау за Върховния съд.

Президентът отбеляза един инцидент, когато една жена се изправи пред сенатор Джеф Флаке по време на процеса на потвърждение.

"Много грубите протестиращи на асансьора са платени професионалисти, които само искат да направят сенаторите да изглеждат лоши. Не се хващайте! Вижте също всички професионално направени идентични плакати. Платено е от Сорос и други. Това не са плакати, направени в мазето от любов! # Troublemakers, " туйтва Тръмп на 5 октомври.

Сорос казва, че критиката означава, че "трябва да върши нещо правилно".

"Аз съм виновен за всичко, включително и за антихриста", казва 88-годишният Сорос пред Financial Times. - Бих искал да нямах толкова много врагове, но смятам, че това е индикатор, че трябва да правя нещо правилно.

Сюзън Фоулер, софтуерен инженер, преди част от екипа на "Убер", бе обявен за "Личност на годината" на вестника през 2017 г. за това, че споделя за сексуален тормоз, който преживява в компанията.