Лондонското летище Heathrow запазва първата си позиция като аеропорт с най-много преминали пътници в Европа и през миналата година. Четири други претенденти обаче стопяват разликата и се борят за втората позиция показват данни на летищните оператори, цитирани от Bloomberg.

През миналата година московското "Шерметиево" се присъединява към Топ 10, а от класацията изпада римското Fiumicino. Причината се крие в Световното първенство по футбол, което се проведе в Русия. Мюнхен пък изпревари Gatwick в Лондон.

Снимка 400816

Източник: Bloomberg

Heathrow остава с почти 8 милиона пътника повече от парижкото Charles de Gaulle. Френската аерогара, амстердамското Schiphol, Франкфурт - който се възстановява от загубата на Air Berlin през 2016 г. и постига най-бърз растеж от 23 години - и истанбулското Atatuk са разделени от едва 4 милиона пътника.

Новото летище в Истанбул, което ще може да обслужва 90 милиона пътника на година от 2020 г., ще започне полети през март и е най-голямата заплаха за титлата на Heathrow, което няма да получи трета писта до 2025 г.Световното първенство по футбол е привлякло над 5 милиона посетители в Русия, според ТАСС.