Една от причините Великобритания да поиска излизането си от Европейския съюз (ЕС) беше страната да има по-голяма независимост по отношение на политиката си спрямо имигрантите от държавите членки.

На фона на това звучи парадоксално, че британските емигранти са най-много на брой в сравнение с всички останали европейски държави.

От Световния икономически форум посочват в своя публикация, че гражданите на Обединеното кралство, живеещи в други страни, наброяват 4,9 милиона души.

Емигрантите от Полша и Германия също са над 4 милиона души. Немалко са и румънците, и италианците, които са избрали да напуснат родината си.

В целия ЕС България е на осмо място по броя граждани, живеещи в чужбина. Според карта на платформата Metrocosm, базирана на данни на Комисията на ООН за населението и развитието, 1,1 милиона българи живеят извън родината си.

По отношение на държавите, членки страната ни е на 11-о място по броя емигранти в ЕС. Към 2015 г. българите, живеещи в границите на съюза, са малко над 500 хиляди души.

Погледнато в този мащаб на първо място по броя граждани, напуснали родината си, но живеещи в ЕС, Полша е на първо място, следвана от Румъния, Германия, Италия и Великобритания.

Снимка 245004

Източник: metrocosm.com