3 са паспортите, които дават най-голяма свобода на пътуване и най-нисък брой изисквания за виза по света през 2019 г., според класациите на две глобални консултантски фирми за гражданство и местожителство: Arton Capital's Global Passport Power Rank 2019 и Henley & Partners' 2019 Henley Passport Index, пише CNBC.

Най-влиятелните паспорти са на Сингапур, Япония и Обединените арабски емирства

Пътуванията идват с много предизвикателства, като едно от тях е и кандидатстването за визи. Визовите режими определят много неща, като това къде ви е разрешено да пътувате, да учите, да работите или да живеете. Вашата глобална мобилност накрая се свежда до малката книжка, която притежавате.

Сингапур и Япония си споделят първото място в Henley Passport Index, докато Обединените арабски емирства (ОАЕ) са на върха на класацията на Arton Capital Passport Index. Henley дава 189 точки на Сингапур и Япония. Цифрата представя броя на страните и дестинациите, до които паспортите имат достъп, без да се налага да кандидатстват за виза.

Arton Capital's Passport Index дава на гражданите на ОАЕ най-високата оценка в списъка си 175.

От компанията споделят, че "тя е първата арабска държава, чиито граждани могат да пътуват до 26 държави от Шенген, съставляващи по-голямата част от Европа, без визи". Това обаче не важи за САЩ, където трябва да кандидатстват за виза, въпреки че двете страни са близки съюзници.

Къде е България?

Българският паспорт остава на добри позиции. В списъка на Arton, България и Хърватска си делят една позиция като България има достъп до 160 страни без виза и е на 10-а позиция от 93 общо. В класацията на Henley & Partners страната е на 19-о място от 109 позиции с достъп до 168 територии.

Списъкът на двете компании се различава поради различията в методологията. Индексът на Henley включва повече дестинации отвъд официално признатите от ООН - общо 227, но оценява паспортите според това къде може да се пътува изцяло без визи. А при Arton Capital се присъждат точки както на безвизови, така и на визови възможности за пътуване като изследва достъпа до 199 дестинации: 193 държави членки на ООН и 6 официално признати територии. Само за няколко години паспортът на ОАЕ се изкачва в класацията като през 2016 г. е бил класиран на 27-о място в списъка на Arton Capital.

Най-влиятелните паспорти в света през 2019 г. според Passport Index:

1. Oбединени арабски емирства

2. Финландия, Люксембург, Испания

3. Дания, Италия, Германия, Холандия, Австрия, Португалия, Швейцария, Япония, Южна Корея, Ирландия, САЩ

4. Швеция, Сингапур, Франция, Белгия, Малта, Гърция, Норвегия

5. Литва, Исландия, Обединеното кралство, Канада

Паспортите с най-висока оценка в света през 2019 г. според Henley & Partners:

1. Сингапур и Япония

2. Финландия, Германия, Южна Корея

3. Дания, Италия, Люксембург

4. Франция, Испания, Швеция

5. Австрия, Холандия, Португалия, Швеция

Паспортите с най-малко влияние:

И двата индекса изброяват едни и същи паспорти като петте най-слаби и най-малко мобилни в света. Започвайки с най-ниско класирания, те са:

1. Афганистан

2. Ирак

3. Сирия

4. Пакистан

5. Сомалия

Гражданите от тези страни имат достъп до между 25 и 40 държави без виза и се нуждаят от предварително одобрение за пътуване между 158 и 168 държави според двата индекса.