Световното потребление на бира надхвърли 185 милиона килолитра (1,8 милиарда литра) през 2021 г. Това е количество, с което може да се напълни повече от 74 000 плувни басейна с олимпийски размери.

Но кои са страните, в които се пие най-много бира?

Всеки един регион в света е увеличил общото си потребление на бира през 2021 г. в сравнение с 2020-а. Глобалното потребление се е повишило с 4%.

Най-големият регион по консумация на бира в света през последните 14 години е Азия, която държи 31% дял от световния пазар на бира. Китай е страната с най-голяма консумация на бира за 19-та поредна година.

Това не е изненада, ако имаме предвид факта, че традицията на приготвяне и консумация на бира в Китай започва от преди приблизително девет хилядолетия. Последните археологически разкриха показват, че още през 7000 г. пр. н. е. древните китайски общества са се занимавали с производството на алкохолни напитки, подобни на бира, предимно на локално ниво.

Китай е и водещият производител на бира през 2022 г., следван от Съединените щати.

В графиката по-долу са използвани данни от Kirin Holdings, за да сравни световното потребление на бира по държави на глава от населението. Японската компания следи консумацията на бира по света от 1975 г. От нея става ясно, че България е в топ 20 на страните, в които се консумира най-много бира, като изпреварваме доста големи държави.

Ranked: Which Countries Drink the Most Beer?

Както се вижда, когато става въпрос за консумация на бира на глава от населението, резултатите са малко по-различни.

Когато  разглеждаме потреблението на бира по този показател, Азия изостава от Европа. Всъщност девет от първите 10 потребители на бира на глава от населението са европейски страни.

Чехия остава лидер по пиене на бира на глава от населението за 29-та година. През 2021 г. средностатистическият чех е изпил над 184 литра бира.

Едва ли е изненада, защото страната е известна със своята бира, която е и на достъпна цена. В някои части на страната бирата дори може да струва по-малко от бутилираната вода.

Очаква се производството на бира да нарасне през следващото десетилетие. Това ще стана благодарение на повече нови по-малки пивоварни, особено в западните страни.

Според Future Market Insights се очаква глобалният пазар на бира да бъде оценен на 690 милиарда долара през 2023 г., като до 2033 г. ще достигне 996 милиарда долара.