Най-бързо растящата компания в България се намира на 15 километра от центъра на София - в град Божурище.

Там се намира заводът на производителя на климатични компоненти за автомобилната индустрия "Бер-Хелла термоконтрол", която беше обявена за "най-динамичната компания в България" от тазгодишната класация "Гепард", организирана от вестник "Капитал".

Дружеството е част от едноименната германска компания, която от стъпването си в страната е инвестирала над 60 милиона лева. Инвестицията обаче бързо се изплаща - за миналата година компанията е лидер с почти 4700% растеж на приходите си.

България вече произвежда климатици за Audi и Porsche. Ето къде (ГАЛЕРИЯ)

България вече произвежда климатици за Audi и Porsche. Ето къде (ГАЛЕРИЯ)

Ако си купите нова кола, то най-вероятно ще бъде с части от Божурище

В предприятието работят над 230 души, като компанията залага и на отварянето на голям развоен екип в завода, в който са заети над 55 души.

През тази година в класацията попадат 1557 малки и средни компании от всички сектори на икономиката. Средният ръст на всички фирми в "Гепард" е над 70%, показват данните.

В тях работят близо 140 хил. души, а общо са реализирали приходи 21.4 млрд. лв., което е близо 25% от брутния вътрешен продукт за 2015 г. Нетната им печалба е 1.5 млрд. лв.

София продължава да е икономически център на България, следван от Пловдив и Варна. Около Пловдив започва да се оформя нова ос заедно със Стара Загора, Димитровград и Хасково.