В последните години в класациите за най-добрите държави за живеене първите места се заемат най-вече от държави от Европа и азиатските страни. Фактори като добра заплата, високо качество на здравни услуги, допълните стимули и други определят избора на много хора къде да учат и работят. Изданието The richest изброява страните с най-високите заплати за чужденци. Ето топ десет на тези държави:

10. Швейцария

Снимка 233166

Източник: iStock

Швейцария е известна със зашеметяващата си природа и високо качество на образованието. Проучване на HSBC, проведено сред 20 460 чуждестранни граждани от 46 страни заключи, че Швейцария е най-доброто място за живеене. Страната предлага минимална работна заплата от 23 швейцарски франка на час, която е най-високата в световен мащаб, а средногодишният доход  е 202 865 долара.

9. Люксембург

Снимка 518353

Източник: iStock

Една от най-атрактивните опции в списъка е Люксембург, която предлага високо качество на  живот и образование. В страната има нисък процент на безработица и ниска инфлация. Технологичният сектор на страната е добре развит, а правителството въведе петгодишно освобождаване от данъци за чужденци, което прави Люксембург примамлив избор.

8. Белгия

Снимка 301403

Източник: iStock

През 2020 г. броят на чужденците, живеещи в Белгия, е 1,4 милиона, което е 14% от населението на страната. Най-големите предимства са достъпното здравеопазване и висококачественото образование. Средната годишна заплата е 61 357 евро. Според Expatica Белгия има най-ниската разлика в заплащането между половете в Европа - само 3,7% в полза на мъжкия пол.

7. Нова Зеландия

Снимка 520649

Източник: iStock

През 2020 г. HSBC Expat Explorer постави Нова Зеландия на трето място в класацията. Като цяло страната предлага добро здравеопазване и качествено образование. Минимална работна заплата е 16 долара на час за стажант и 20 долара за служители.

6. Австралия

Снимка 530470

Източник: EPA/БГНЕС

През последните две десетилетия Австралия се превърна в първокласно място за живот на мигранти, заради високия си стандарт на живот, гостоприемните градове и факта, че не е пренаселена. Дори сега, когато светът продължава да е изправен пред икономическа криза, нивото на безработица в Австралия е сравнително ниско. Според данни от второто тримесечие на 2020 г. средният годишен доход от работа на пълен работен ден е 89 122 долара.

5. Нидерландия

Нидерландия е идеална за хората, които искат да работят или учат в чужбина. Страната предлага висококачествено образование и достъпно здравеопазване за всеки. Средната годишна заплата е 48 000 евро.

Снимка 477713

Източник: iStock

4. Канада

В световен мащаб страната е известна с високия си стандарт на живот, образование и добри възможности за работа. Средният годишен доход в Канада е 68 250 долара според данни на компанията CA Talent.

3. Германия

Броят на чужденците, живеещи в Германия се е увеличил с до 250 000 души. Министерството на труда в Германия обяви брутна минимална заплата от 9,60 евро на час. Според Housing Anywhere Германия е идеална дестинация за работа за чужденци.

2. Норвегия

Снимка 552468

Източник: iStock

Най-търсените работни места в страната са основно в ИТ сектора и образованието. Норвегия предлага средно 3 600 долара месечна заплата, което е една от най-високите средни заплати в Европа.

1. Сингапур

Снимка 320789

Източник: iStock

Евтиният обществен транспорт и относителната безопасност в ковид ерата са сред причините страната да е смятана за номер едно, но и заплащането играе огромна роля. Средният годишен доход на чуждестранните граждани в Сингапур е 162 172 долара.