Американската корпорация Microsoft съди правителството на САЩ заради отнемането на правото да уведомява клиентите си, когато някоя федерална агенция следи имейлите им – най-новият от серия сблъсъци по отношение на поверителността между технологичната индустрия и Вашингтон, предаде Reutеrs.

Съдебният иск, подаден в четвъртък във федерален съд в Сиатъл, твърди, че правителството нарушава Конституцията на САЩ, като пречи на Microsoft да съобщава на хилядите си клиенти за искания от страна на властите за достъп до техните имейли и други документи.

Действията на кабинета противоречат на текст, който установява правото на хората и компаниите да знаят, ако правителството търси или конфискува имуществото им, се посочва в съдебния документ, както и правото на свободна реч на Microsoft.

Министерството на правосъдието преглежда иска, заяви говорителката Емили Пиърс.

Делото, заведено от Microsoft, се фокусира по-скоро върху съхранението на данни на отдалечени сървъри, а не на местно ниво в компютрите на хората.

„Хората не се отказват от правата си, когато преместват личната си информация от физически носител на облак”, посочва компанията в иска и добавя, че правителството е „използвало прехода към изчисленията в облак като средство за разширяване на правомощията си да провежда тайни разследвания”.