Американският производител на чипове Broadcom води преговори за придобиване на доставчика на облачни услуги VMware в сделка, която може да диверсифицирана услугите на технологична фирма, предава Reuters.

Според запознати източници преговорите между Broadcom и VMware продължават и е вероятно да има сделка, въпреки, че компаниите все още не са коментирали нищо по темата. Условията на сделката, които се обсъждат, не са известни.

Broadcom произвежда набор от чипове, необходими за сглобяването на разнообразни продукти като мобилни телефони, телекомуникационни мрежи и др. Покупката на VMware ще даде достъп на компанията и до центрове за данни.

Майкъл Дел е най-големият инвеститор на VMware с 40% дял, след като компанията беше отделена от Dell Technologies миналата година. Споразумение от подобен мащаб би довело до голяма печалба за него.

Главният изпълнителен директор на Broadcom малайзийско-американският милиардер Хок Тан пое кормилото на компанията производител на чипове през 2006 г. Доста придобивания помогнаха за превръщането на бизнеса в гигант на стойност над 200 милиарда долара.

Най-смелият ход на Тан беше да се опита да купи производителя на мобилни чипове Qualcomm за 103 милиарда долара през 2017 г. Сделката беше блокирана от президента на САЩ Доналд Тръмп с мотиви, че това ще даде на Китай надмощие в мобилните комуникации. Сега Тан търси нова голяма сделка.

Broadcom мести централата си в Сан Хосе от Сингапур. Впоследствие разшири предлагането на софтуер, като придоби CA Technologies за 18,9 милиарда долара и подразделението за сигурност на Symantec за 10,7 милиарда долара.

VMware има пазарна капитализация от 40 милиарда долара и е сред водещите компании в индустрията за облачни услуги. Компанията има офиси в 24 страни, включително в България.

През последните години има интерес към поглъщането на компанията.