"Huawei е риск за националната сигурност", заяви пред BBC Ерик Шмит, доскорошен главен изпълнителен директор на Google. По думите му, компанията е пренасочвала информация за мрежи към китайското правителство. "Няма съмнение, че Huawei е участвала в практики, които не са приемливи за националната сигурност. Както и да се е случвало това, нямаме съмнения, че се е случвало", казва още той.

Китайският телекомуникационен гигант често е обвиняван, че е риск за националната сигурност, а Вашинтон се притеснява, че компанията е проводник на китайска шпионска дейност. САЩ настървено се опитват да убедят своите съюзници да забранят достъпа на Huawei до изграждането на 5G мрежи.

Huawei многократно отхвърля обвиненията, че споделя данни с Пекин и настоява, че е независима от правителството. Вицепрезидентът на компанията Victor Zhang заявява пред BBC, че думите на Шмит "просто не са верни".

Шмит, който бе начело на Google от 2001 до 2011 г., сега е председател на Defense Innovation Board към Пентагона. По думите му е възможно за компанията да се мисли като за еквивалент на разузнавателните агенции GCHQ на Острова и NSA в САЩ. "Няма съмнение, че информацията от рутерите на Huawei в крайна сметка е достигала в ръце, които изглежда са държавни".

Huawei се презапасила с процесори преди последната забрана от САЩ

Huawei се презапасила с процесори преди последната забрана от САЩ

Компанията не може да купува чипове директно от американски компании без специално одобрение още от миналия май