Huawei Technologies е натрупала запаси, достатъчни за две години, от критично важни американски чипове, за да спаси дейността си от ограниченията на Вашингтон, пише японското бизнес издание Nikkei Asian Review, цитирайки свои източници.

Усилията на китайския гигант са концентрирани върху централни процесори (CPU), произведени от Intel и използвани в сървъри, както и програмируеми такива от Xilinx. Те са "най-важните компоненти" в производството на базови станции и за облачния бизнес. Компанията е натрупала запаси, достатъчни за между година и половина и две.

След поредния кръг забрани, наложени от Вашингтон, за Huawei няма достъпни в момента алтернативи. САЩ практически спря производството на създадените от Huawei чипове. Анализатори обаче сочат, че ако компанията разчита на запаси, в крайна сметка тя ще стане по-малко конкурентоспособна.

Компанията е започнала да купува чипове в края на 2018 г., малко след като главният финансов директор и дъщеря на основателя на компания бе арестувана в Канада.

Миналата седмица компанията разкри, че е похарчила 167,4 млн. юана ($23,45 млрд.) за натрупване на запаси - ръст от 73% спрямо предходната година.

Huawei не може да купува чипове директно от американски компании без специално одобрение още от миналия май. Но чрез местни дистрибутори и търговци това се оказва възможно. Източниците на изданието казват, че компанията е плащала по-скъпо за тях. Гигантът е натрупал и запаси от DRAM и NAND памет от Samsung, SK Hynix, Micron и Kioxia.

Huawei очаква до 30% спад на продажбите в България

Huawei очаква до 30% спад на продажбите в България

Компанията представи нова програма за обратно изкупуване на стари телефони при покупка на модел от серията P40