Дистрибуторът на Coca-Cola в Русия, Coca-Cola HBC, заяви, че вече няма да произвежда и продава напитките си в страната. Изявлението на компанията е цитирано от Ройтерс. Клиентите на дистрибутора изчерпват наличните запаси.

Coca-Cola HBC произвежда и бутилира напитки под марките Coca-Cola, Fanta, Sprite, BonAqua, Burn, Fuzetea, Rich, Schweppes, Powerade и други.

В началото на март Coca-Cola обяви, че спира дейността си в Русия. По-късно главният изпълнителен директор на компанията Джеймс Куинси заяви, че Coca-Cola може "в някакъв момент да изчезне напълно" от страната.

В отчета си за първото тримесечие на 12 май Coca-Cola HBC съобщи, че е спряла доставките на сироп за Русия още на 8 март и ще намали присъствието си на руския пазар, като се съсредоточи върху местните марки.

Малко след изявлението, от руската страна съобщиха, че аналог на Coca-Cola ще започне да се доставя в магазините край Москва от следващата седмица.

Сред марките на компанията са и Dasani, SmartWater, vitaminwater, Topo Chico, BODYARMOR, Powerade, Costa, Georgia, Gold Peak, Honest и Ayataka. 

През март компанията се присъедини към множеството американски компании, напускащи Русия след нахлуването й в Украйна през февруари. По това време Coca-Cola HBC заяви, че работи в тясно сътрудничество с Coca-Cola по изпълнението на своето решение. Coca-Cola притежава 23% дял в бутилиращата компания. Coca-Cola HBC бутилира и продава кока-кола напитки на множество пазари.