Ford затваря последните си три фабрики в Бразилия и с това ще сложи край на десетилетия производство в страната. Това обявиха от компанията. Според американския производител пандемията е причина за лоши продажби и значителни загуби в региона, предава CNN.

Около 5000 души, предимно в Бразилия, ще останат без работа.

Решението е част от глобалното преструктуриране на Ford, в опит да подобри финансовите си резултати. "Това са необходими действия за създаване на здравословен и устойчив бизнес", каза главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли.

Още преди избухването на Covid, Ford обяви плановете си да прекрати производството в страни като Бразилия, Великобритания, Франция, Германия и Русия.

Миналата година компанията съкрати стотици работни места на фона на спада в продажбите на автомобили заради пандемията.

В началото на седмицата Ford заяви, че планира незабавно да прекрати операциите си в заводите си в Камкари и Таубате, въпреки че част от производството на части ще продължи още няколко месеца.

Фабриката в Таубате е открита през 1974 г. близо до Сао Пауло и произвежда двигатели, докато тази в Камкари, която отваря врати през 2001 г., произвежда автомобили като Ka Hatch.

Още един завод в североизточната част на Сеара, който произвежда високопроходими автомобили, трябва да прекрати дейността си през четвъртото тримесечие на 2021 година.

Компанията отворя първия си завод в Бразилия през 1920 г. Ford ще запази известно присъствие в страната, включително регионална централа в Сао Пауло.

"Ще продължим да предлагаме на клиентите продажби, сервиз и гаранционна поддръжка", каза Лайл Уотърс, президент на Ford South America и компанията International Markets Group.

Изследователската фирма IHS Markit изчислява, че продажбите на автомобили в световен мащаб са спаднали с около 15% през 2020 г. В Бразилия продажбите са спаднали с 26% и не се очаква да се възстановят поне две години.