Френският енергиен гигант TotalEnergies ще спре да купува руски петрол и петролни продукти най-късно до края на 2022 г.Това се казва в прессъобщение на компанията, цитирано от CNN.

"Имайки предвид влошаващата се ситуация в Украйна и наличието на алтернативни източници на доставки за Европа, TotalEnergies едностранно реши да не сключва или подновява никакви договори за закупуване на руски петрол и нефтопродукти, да спре всички покупки на руски петрол или петролни продукти възможно най-скоро - най-късно до края на 2022 г.", се казва в съобщението. Компанията обаче заяви, че ще продължи да купува природен газ от Русия.

TotalEnergies ще купува петролни продукти от други държави - дизел, произведен от рафинерията Satorp в Саудитска Арабия.

Договорите на TotalEnergies за руски петрол представляват 12% от руския износ на дизелово гориво за Европейския съюз през 2021 г., според изявлението.

Компанията заяви, че не управлява петролни или газови находища или заводи за втечнен природен газ в Русия. От 11-те служители, изпратени в различни руски петролни и газови компании, където TotalEnergies е миноритарен акционер, едва трима остават в страната.

Компанията ще спре финансирането на проекта Arctic LNG 2 в руското сибирско крайбрежие, както и разработките си в областта на батерии и други продукти в Русия.