Най-големият производител в химическата индустрия в света BASF предупреди инвеститорите си, че акциите на компанията могат да се обезценят с 600 милиона евро заради ниските цени на петрола.

Германският гигант предупреди още през 2015 г., че „цените на петрола и на природния газ ще продължат да се понижават през 2016 г.”. Тогава от корпорацията потвърдиха, че допускат тази тенденция да се запази и през следващите години.

Данните на BASF показват, че продажбите им са се свили с 5% до 70,4 милиарда евро. Инвеститорите в компанията обаче няма да могат да изчислят какви ще бъдат мащабите на загубите преди да станат ясни пълните резултати на фирмата в края на февруари.

BASF е сред множеството компании, които бяха ударени от поевтиняването на черното злато и на останалите основни суровини, пише Business Insider.

Стойността на петрола се сви с около 70% от средата на 2014 г. насам, като в момента барелът се продава за около 30 долара.

Това оказа сериозен негативен ефект върху всички производители, включително върху BASF, които използват черно злато за своята верига за доставки.