Италианската енергийна компания Eni работи с Gazprom PJSC и Австрия за възстановяване на потоците на руски природен газ към Италия, след като доставките бяха спрени в събота.

Прекъсването изглежда е само за Италия, която получава доставките от енергийният гигант "Газпром" от тръбопровод, който минава през Австрия. Това е поредното доказателство за уязвимостта на европейските страни към действията на президента на Русия Владимир Путин, свързани с енергията на континента. Напрежението миналата седмица се засили, след като назряха подозрения за саботаж на газовите връзки на Северен поток под Балтийско море.

"Това е проблем с договор между "Газпром" и Eni, който трябва да бъде изяснен през следващите няколко дни", коментира Карола Милграм, ръководител на от австрийската E-Control. Въпросът е свързан с нов договор, който "Газпром" все още не е приел, казва регулаторът на страната.

Преди ден от "Газпром" заявиха, че се работи за разрешаване на проблема с италианските купувачи. Eni потвърди спирането на газа и смята, че е свързано с руския доставчик на газ.

Преди време Италия разчиташе на Русия за около 40% от своя внос на газ, но се стреми да намалява тази зависимост след инвазията в Украйна през февруари. Италия вече е осигурила достатъчно алтернативни доставки на газ от Северна Африка, за да компенсира недостига тази зима, ако Русия прекъсне доставките, спроед източници на Bloomberg.Преди да спрат потоците, на руския газ се разчиташе за 10% от вноса в страната.

Спирането на газа за Италия идва дни, след повредените подводни тръби от "Северен поток", свързващи Русия с Европа.