Милиардерът инвеститор Карл Айкан е продал дела си в обявилата фалит компания за коли под наем Hertz Global Holdings. По този начин с вложението си, направено преди шест години, той излиза на минус почти 1,6 милиарда долара, пише Bloomberg.

Айкан е продал всички притежавани от него 55,3 милиона акции във вторник на цена от 72 цента, показват данните, подадени до американските регулатори. Неговият дял възлиза на около 39% от компанията, което го прави най-големият акционер в нея.

"Hertz срещна големи финансови затруднения и подкрепям борда за решението да подаде молба за защита от фалит", посочва той в официално съобщение. "Вчера продадох целия си дял на значителна загуба, но това не означава, че не продължавам да вярвам в бъдещето на компанията", допълва още инвеститорът.

Как се стигна до фалита на Hertz?

Как се стигна до фалита на Hertz?

Компанията прави грешка след грешка - и не спира да трупа нов дълг

Излизането на Айкан от Hertz бележи края на една трудна и разочароваща инвестиция за него. Той за първи път влезе в компанията през 2014 година, когато застана начело на компанията. Коронакризата обаче изправи дружеството пред тежко финансово състояние с натрупани огромни дългове.

След неговата разпродажба цената на акциите на дружеството се срина с 21% до 1,04 долара. Пазарната капитализация е в размер на едва 186,1 милиона долара.

В началото на май стана ясно, че от ръководството на Hertz са готови да подадат молба за защита от фалит. Тогава акциите изгубиха 24% от стойността си в рамките на един ден.

Тогава стана ясно, че компанията, работеща и в България, е водила преговори с някои от кредиторите си как да облекчи тежестта, без да минава през процедурата. Преговорите обаче не са дали резултат. Hertz се надява да преструктурира 17 милиарда долара дълг. Засега компанията не коментира.

Hertz е в тежко състояние заради пандемията. Ограниченията за пътуване нанесоха тежък удар по приходите в бизнеса на автомобилите под наем. И докато в САЩ правителството е готово да помогне с 50 милиарда долара на авиокомпаниите, Hertz няма достъп до програмата.

Hertz раздала $16 млн. бонуси на мениджърите преди фалита

Hertz раздала $16 млн. бонуси на мениджърите преди фалита

Месец по-рано компанията освободи 14 300 души