Ако за някои компании, залагащи на новите технологии и автоматизацията, броят на служителите не е от такова значение, то за други именно хората са най-важният актив.

Доказателство за това са американската търговска верига Walmart и китайското държавно енергийно дружество China National Petroleum (CNPC). Те имат цяла армия от работници, а пълните им екипи се равняват по брой на населението на страни, като Ботсвана и Бахрейн.

Walmart остава най-големият работодател в света, като към 2017 година за нея работят 2,3 милиона души. Освен в Щатите и във Великобритания веригата има служители в няколко други страни, като Мексико и Китай.

Работниците в първата от тях се равняват на 176 хиляди, а във втората - на 90 хиляди. В Мексико компанията има над 2000 обекта, а в азиатската държава - само 370 магазина. В Щатите те са над 5000, а в тях работят повече от 1,2 милиона души.

Заедно с това може да се каже, че Walmart е една от най-големите компании в света с оборот от 482,13 милиарда долара за 2016 година.

Втората в класацията CNPC е една от водещите енергийни групи в света. Тя има 1,4 милиона служители и развива дейности на различни пазари като Ирак, Иран, Сирия, Казахстан, Узбекистан, Русия, Нова Зеландия и други.

На трето място са китайските пощи - China Post, чиито служители надхвърлят 940 хиляди.

Точно след тях се нарежда още едно китайско дружество - Държавната електромрежова корпорация на Китай, която притежава и управлява електропреносната мрежа в страната. Тя е най-голямата в света в този сектор.

Номер 5 е един от лидерите в технологичната индустрия - тайванската Hon Hai Precision Industry по-известна под името Foxconn. Сред нейните основни клиенти са Apple, Nokia, Xiaomi, PlayStation и други.

Снимка 380572

Източник: Statista