Най-голямото за годината първично публично предлагане на акции (IPO) в сферата на технологиите вече е факт. Ценните книжа на японската компания Line, която държи едноименното мобилно приложение за изпращане на съобщения, дебютира на борсата в Ню Йорк.

Утре предстои те да бъдат пуснати и на фондовия пазар в Япония. От производителя се надяват, че с акцията ще успеят да наберат допълнителен капитал от над 1 милиард долара.

Line ще бъде едва петата технологична компания, станала публична през 2016 г., в сравнение с 14 такива, излезли на борсата през първите седем месеца на предходната година, пише CNN Money.

Все още мобилното приложение е широко използвано само в някои държави в Азия – Тайланд, Индонезия, Тайван и Япония. Потребителите на компанията на този пазар начисляват 218 милиона души.

Line обаче има голям потенциал да направи голям успех и в останалата част от света. Причината е, че приложението разполага с най-разнообразни функции – от изпращане на съобщения и възможността за провеждане на разговори, през филтър за новини, опция за мобилни разплащания, платформа за игри и музикални стрийминг услуги.

Освен това чрез Line могат да се извършват доставки на храни, а самата компания печели милиони долари на година от продажбата на дигитални стикери.