Френският гигант в луксозната индустрия LVMH, зад който стои най-богатият човек в Европа, подготвя своите заводи, където традиционно се правят парфюми и козметика, за производството на хидро-алкохолен гел за дезинфекция. Това обявиха от компанията в неделя, цитирани от CNBC.

От началото на тази седмица фабриките във Франция, от които излизат парфюмите и декоративната козметика на Christian Dior и Givenchy, ще започнат да правят дезинфектантите.

Целта е те да бъдат доставяни безплатно на институциите в страната, както и в най-голямата груба болници там Assistance Publique - Hôpitaux de Paris.

"Чрез тази инициатива от LVMH възнамеряваме да помогнем за справянето с недостига на такива продукти във Франция и да дадем възможност на по-голям брой хора да могат да се защитят от разпространението на вируса", посочват от групата в официално съобщение.

"LVMH ще продължи да спазва този ангажимент толкова дълго, колкото е необходимо, за да подкрепи френските здравни власти", се допълва в него.

Франция затвори ресторантите, кафенетата, както и магазините с изключение на хранителните такива, за да намали разпространението на епидемията.