Платформите за съдържание за Pornhub, Stripchat и XVideos ще трябва да спазват най-строгите цифрови разпоредби на Европейския съюз, след като бяха определени като "много големи онлайн платформи" (VLOP - Very Large Online Platforms) от изпълнителната власт на ЕС днес, съобщи Euronews.

Трите компании за съдържание за възрастни се присъединяват към от компании Facebook, Instagram, Google и X на в списъка на платформите на блока с над 45 милиона средномесечни потребители в ЕС.

Брюксел вече ще може да следи за спазването на строги правила, съгласно знаковия Закон за цифровите услуги (DSA), включително за защита на непълнолетни и за справяне с разпространението на незаконно съдържание.

Канадската платформа Pornhub и услугата Stripchat, чието седалище в ЕС е в Кипър, твърдяха, че техните потребители месечно не са достигнали прага от 45 милиона, като Pornhub заяви, че има 33 милиона потребители месечно в блока.

Служител на Европейската комисия обаче обяви, че методологиите на платформите за изчисляване на броя на потребителите са погрешни и че и двете са имали по над 45 милиона месечни потребители.

След като първоначално отказа да публикува своите данни за потребители през февруари, XVideos потвърди по-късно, че месечните му посещения възлизат на зашеметяващите 160 милиона и не оспори определянето му като VLOP. Основана в Париж през 2017 г., XVideos вече е регистрирана в чешка холдингова компания.

Когато една компания е обозначена като VLOP се задействат нови правила към справяне с рисковете, свързани с незаконното съдържание, основните права и обществената сигурност. Новите задължения трябва да влязат в сила на 17 февруари 2024 г., като се очаква Комисията да прегледа докладите за намаляване на риска на трите порносайта до края на април.

Броят на компаниите, обвързани с най-строгите правила, ще расте, като други платформи, включително Only Fans и Telegram, са под радар.