Прототип от смятания за легендарен в IT средите компютър Apple 1 е продаден на търг за сумата от 815 000 долара, пише BBC.

Основателите на наложилия се като технологичен лидер на пазара Apple Стив Джобс и Стив Возняк създават компютъра през 1976 година, като тогава сглобени били само 200 подобни машини.

Моделът, който беше продаден миналата седмица, съдържа белези на прототип и вероятно е бил сглобен преди изобщо да започне официалното му производство.

Това е един от най-старите и редки компютри Apple 1, а уникалността на машината се крие именно в това, че е сглобена лично от ръцете на Стив Джобс и Стив Возняк.

Моделите на машината били пуснати на пазара през 1976 година, но продажбата им била прекратена през октомври следващата година.

Първоначалните очаквания бяха компютърът да се продаде за 1 милион долара, но крайната оферта за машината стигнала сумата от 815 000 долара.

В момента все още съществуват около 70 подобни машини.

Победителите в търга възнамеряват да показват компютъра в училища и университети, за да вдъхновяват младежи и подрастващи.

Въпреки това, машината не е най-скъпата сума, давана за модела, тъй като през 2004 година рядка все още функционираща версия на компютъра била продадена за 905 000 долара.