Лошите новини за гиганта от Купертино не спират. Qualcomm Inc. съобщи в понеделник, че е успяла да постигне забрана за вноса и продажбата на няколко модела iPhone на Apple в Китай. Съдът е решил, че моделите нарушават два от патентите на производителя на чипове, пише Reuters.

Предварителната забрана засяга моделите от iPhone 6S до миналогодишния iPhone X. Най-новите модели, представени по-рано тази година - iPhone XS, XS Max и XR, не са засегнати от решението на съда.

Забраната идва от съда, който по-рано тази година забрани и вноса на някои от чиповете на производителя Micron Technology. Жалбата на Qualcomm бе подадена в края на 2017 година.

Китай спря продажбите на американската Micron заради патентни права

Китай спря продажбите на американската Micron заради патентни права

Пореден епизод от търговската война между Китай и САЩ

Според решението, Apple нарушава два патента на Qualcomm, свързани с оразмеряването на фотографиите и управлението на приложенията на екрана. "Apple продължава да се възползва и да печели от нашата интелектуална собственост и отказва да ни компенсира", заяви Дон Роузенбърг, правен съветник на компанията.

Тъй като патентите засягат софтуера, Apple може да направи промени, за да ги избегне и все пак да може да продава телефоните.

Qualcomm е завела дело с искане на забрана за вноса и продажбата и в Съединените американски щати, но засега не среща разбиране.

Apple и Qualcomm откриха нов фронт във войната помежду си

Apple и Qualcomm откриха нов фронт във войната помежду си

Между двете компании се оформя глобална съдебна битка