Китайски съд временно забрани на американската Micron Technology Inc да продава 26 вида продукция на най-големия в света пазар а чипове. Основанието за това решение е съмнения за нарушаване на патентни права на тайванската United Microelectronics Corp (UMC).

Постановлението на съда, огласено от UMC и нейните китайски партньори, удари по акциите на Micron. Компанията от САЩ реализира половината от приходите си на китайския пазар.

Временната забрана идва в период на разгарящия се търговски конфликт между Вашингтон и Пекин. Двете страни се готвят да обложат с взаимни високи мита редица стоки, включително автомобили, соя, обекти на интелектуалната собственост и много други елементи от икономическите отношения на двете страни. Сега и този спор между двете високотехнологични компании ще засили противоречията, отбелязва Reuters.

Освен това, Китай започва разследване по отношение на Micron, чието седалище е в Айдахо, и нейните южнокорейски конкуренти. Подозренията са за ценови сговор на фона на скока на цените на чипове с динамична памет и произволен достъп (DRAM).

От Micron заявиха, че още не са получили решението на съда и няма да правят коментари , преди да се запознаят с документите.

Акциите на Micron, с общи проходи около 20 млрд. долара, половината от които получени в Китай, във вторник се понижиха с на 5,5 процента до $51,48.

Книжата на другите американски производители на микросхеми също поевтиняха: акциите на Nvidia загубиха от стойността си 2 процента, а Intel Corp и Broadcom Inc - по 1 процент.

В същото време акциите на UMC скочиха в сряда сутринта с 3,9 процента, но след това частично загубиха подема си и завършиха сесията с ръст от 1 процент.