Американските енергийни компании се опитват да си набавят допълнителни киберзастраховки, след като този месец атаката срещу Colonial Pipeline наруши доставките на гориво в САЩ. Те могат да очакват да платят повече, тъй като киберзастрахователите планират да повишат лихвите, пишат американските медии.

Кибератаката срещу Colonial на 7 май затвори най-голямата мрежа от тръбопроводи за гориво в САЩ за няколко дни, блокирайки напълно доставката на гориво до по-голямата част от източното крайбрежие на страната. Компаниите за тръбопроводи разчитат на електронни мрежи, излагайки ги на риск от допълнителни атаки, които могат да попречат на доставката на суров нефт или други горива.

Застрахователите се готвят да увеличат премиите за киберзастраховане с 25% до 40% в много отрасли поради броя на исковете

Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута

Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута

Смята се, че те се намират в Източна Европа или Русия

Понастоящем само около половината от тръбопроводните компании в Америка имат киберзастраховки, въпреки че атаките са станали по-чести. Ник Икономидис, който е вицепрезидент по кибер отговорност в голяма застрахователна компания коментира, че след хакерската атака над тръбопровода допитванията за кибер застраховки са се увеличили двойно.

"Преди атаката енергийният сектор имаше едни от най-ниските нива на закупуване на киберзастраховане от всички индустрии, но през последните две седмици фирмите са много по-заинтересовани", коментира експертът.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ тази седмица обяви, че регулаторите в страната вече работят с тръбопроводните компании, за да засилят защитата срещу подобни хакерски атаки, защото енергийната индустрия е от важно национално значение.