На фона на сериозния спад на американския фондов пазар акциите от т.нар. група MEGA - тези на Microsoft, Apple, Amazon и Alphabet, не се справят така добре.

По време на разпродажбата на ценни книжа в САЩ четирите гиганта са изтрили общо 1,3 трилиона долара от стойността си от февруари, когато достигнаха исторически пик, досега, пише CNBC.

Най-голяма загуба е понесла Microsoft, която е изгубила грубо 405,2 милиарда долара. На второ място е Apple, която е изтрила около 371,8 милиарда долара. Спадът на Amazon и Alphabet е от съответно 239,4 и 311,1 милиарда долара.

В резултат на това сега все още само Apple и Microsoft остават в групата на компаниите с пазарна оценка над 1 трилион долара.

През последния месец книжата на Amazon са поевтинели най-малко - с 20,8%. Тези на Apple са с 25,4% надолу, а тези на Microsoft са изтрили 26,9% от стойността си. Най-голяма е загубата при Alphabet - от 29,3 на сто.

Междувременно на 10 февруари акциите на Microsoft достигнаха най-високата стойност в историята си. За Apple пика беше два дни по-късно, а за Amazon и Alphabet - на 19 февруари.