Tesla е доставила рекордни брой електромобили през третото тримесечие. Това съобщиха от компанията Tesla се справя с кризата с чиповете по-добре от конкурентите си. Общите доставки на компанията са нараснали с 20% през периода юли - септември. Това е и шестото поредно тримесечие на ръст на доставките.

Нарастващият износ за Европа и пускането на по-евтин модел Y в Китай помогнаха за увеличаване на производството на Tesla, заявиха анализаторите.

Мъск обяви, че Tesla претърпяла изключително тежък недостиг на части през третото тримесечие, съобщи Ройтерс миналия месец. Tesla е доставила 241 300 превозни средства в световен мащаб през от юли до септември, което е със 73% повече, в сравнение със същия период на миналата година. Според данни на Refinitiv анализатори са очаквали производителят на електрически автомобили да достави 229 242 превозни средства.

General Motors, Honda и други по-големи конкуренти отбелязват спад в продажбите в САЩ през третото тримесечие, заради продължителният недостиг на чипове. Продажбите на GM за третото тримесечие в САЩ паднаха с близо 33% до най-ниското си ниво от повече от десетилетие.

Междувременно Tesla е увеличила производство през третото тримесечие с над 15% до 237 823 превозни средства спрямо предходното. Компанията е доставила 232 025 от своите компактни Model 3 и спортните Model Y и 9 275 броя от Model S и Model X през посоченото тримесечие.