1 279 000 - това е точният брой карти с кредитна функция, издадени към средата на 2021 година, откогато е и последната актуална статистика на БНБ. В сравнение сък 7 години назад, броят им нараства с над 36%. И това не трябва да учудва никого - този класически кредитен продукт осигурява все повече предимства за ползватели си, както ще разберете от следващите редове.

Причина №1: Пари на мига

Кредитните карти са най-удобния начин да разполагате с пари, когато ви потрябват - стоят в джоба ви до поискване. За разлика от други кредитни продукти, не се налага за всяка нова сума да ходите до банката. Напротив, веднъж одобрени, разполагате с лимита, който сте договорили, по всяко време на денонощието.

Причина №2: Издаването е детска игра

За да се сдобиете с кредитна карта, не е необходимо да излизате от вкъщи - кандидатстването, одобрението и получаването стават изцяло дистанционно. Такъв е примерът с "Инвестбанк", която осигурява изцяло дигитализиран процес на кандидатстване - без никакво ходене до клон на банката.

За кандидатстването онлайн е създаден специален микросайт, в който клиентът избира от два типа кредитни карти (Mastercard Standard и Mastercard Gold) в различна валута. Следващото, което трябва да направи е да свали посоченото приложение за електронно подписване с облачен КЕП на документи, което е абсолютно безплатно и сигурно. След регистрация в приложението започват да пристигат документите, генерирани от създадената заявка през микросайта. При одобрение в приложението пристига и договор за желаната кредитна карта. Остава само да се подпише с един клик, отново безплатно.

Накрая си получаване картата по куриер и я активирате с едно обаждане.

Снимка 582897

Причина №3: Гратисен период на ползване

Едно от големите предимства на този тип кредитни продукти е възможността да ползвате пари без лихва за определен период от време. Всяка банка сама решава колко дълъг да е този период, но при някои - като "Инвестбанк", ползвате 2 месеца средствата, без да плащате лихва. И нещо важно - банката възстановява 0,5% от стойността на всички направени покупки за всеки шест месечен период обратно в картата на клиента.

Причина №4: Сигурност на плащанията

Традиционно кредитните карти се използват за дигитални разплащания - през ПОС терминали или в интернет. Ако теглите кеш, то е твърде вероятно да платите такса или лихва върху него. Ето защо повечето ползватели на този тип кредитен продукт предпочитат директно да плащат с него. За да подсигурят парите на своите клиенти, банките през последните години развиха много технологиите за безопасност на електронните разплащания и спокойно може да се каже, че днес е по-сигурно от всякога да плащате с карта.

Причина №5: Допълнителни привилегии

Често кредитните карти вървят с допълнителни полезни за потребителя услуги, включени в цената на ползване. Така например от "Инвестбанк" залагат на застраховка "Помощ при пътуване" с лимит до 10 000 евро. И всеки път, когато излезете от страната, ще знаете, че може да разчитате на безплатна застраховка и допълнително обслужване при неочаквано събитие.

Най-хубавото на съвременните банкови услуги е, че вече са изцяло дигитални - интернет банкирането и мобилните приложения улесняват значително комуникацията с клиента. През смартфона можем изцяло да контролираме движенията по сметките си - както спестовни, така и кредитни. Такова решение е Ibank mToken на "Инвестбанк", което дава възможност за авторизиране на преводи и активни операции в системите за отдалечено банкиране. Чрез приложението се подписват нареждания за всички видове плащания, които банката предлага.