Правителството на Великобритания нареди сделката между Nvidia и Arm да бъде разследвана, цитирайки притеснения за националната сигурност, предават световните медии.

Министърът на културата и цифровите технологии Оливър Даудън е издал заповед антитръстовият регулатор да разследва и докладва до 30 юли евентуалните последици от подобна сделка. Акциите на Nvidia, която иска да придобие Arm срещу $40 млрд., изтриха 3,46% заради новината и обща слабост на технологичния сектор вчера.

Arm Holdings, която има 6 500 служители, включително 3 000 във Великобритания, е световният лидер в дизайна на чипове за смартфони, компютри и таблети. Калифорнийската Nvidia съобщи, че планира да придобие компанията от SoftBank през септември.

Още през януари антитръстовият регулатор започна разследване на потенциалните ефекти от сделката на Острова и дали Arm "ще има стимул да повиши цените или да намали качеството", когато работи с конкуренти на Nvidia след сделката. Заповедта на министерството разширява разследването и сега регулаторът ще търси мнението и на всички засегнати страни в индустрията.

През октомври Херман Хаузер, съосновател на Arm, писа до депутатите с предупреждение, че ако сделката бъде одобрена, тя ще се превърне в основата за още един американски технологичен монопол наред с компании като Google, Facebook и Amazon.

Той посочи, че Nvidia е само един от над 500 клиента на Arm — останалите включват Apple, Samsung, Qualcomm и много други — придобиването на компанията ще унищожи модела на равнопоставеност и в крайна сметка ще унищожи самата компанията. Хаузер предупреди още, че Nvidia неизменно ще премести Arm в САЩ, което ще доведе до загуба на работни места на Острова.

Министърът на бизнеса в сянка Ед Милибанд изрази притеснение за сделката и призова правителството да се намеси.

Nvidia ще трябва да получи разрешение за сделката и от САЩ, ЕС и Китай. Европейският съюз също има притеснения за сливането и загубата на независимост на Arm.

В Китай одобрението също ще дойде трудно. След като САЩ наложи забрана на Huawei, Arm продължи да снабдява китайската компания с дизайн на чипове, тъй като не попада под обхвата на ограниченията. Ако Nvidia стане нейн собственик обаче, Arm ще бъде принудена да прекрати бизнес отношенията си с всички китайски компании.

Пекин вече бе изправена пред подобна заплаха през 2018 г., когато Qualcomm искаше да купи нидерландския производител NXP Semiconductors. И избра да забрани сделката.

Китайска заплаха за сделката между Nvidia и Arm

Китайска заплаха за сделката между Nvidia и Arm

Пекин се плаши, че САЩ ще забрани достъпа на китайските компании до технологиите на британската фирма