Мегасделката за $40 млрд. между Nvidia и Arm Holdings се изправя пред заплахи от Китай и Великобритания.

На Острова лейбъристите, синдикати и съоснователи на Arm изразиха притеснения относно споразумението, според което британският проектант на полупроводници ще премине под контрола на американската Nvidia. Официален Лондон все още не казва дали ще се намеси като спре сделката или постави условия за одобрението ѝ.

Заплахата се прокрадва и от Далечния Изток. Официозът Global Times публикува материал, в който се твърди, че придобиването е "притеснително" и регулаторите трябва много внимателно да преценят дали да одобрят сделката. "Заради напрежението между САЩ и Китай и американския натиск срещу редица китайски технологични компании, ако Arm попадне в американски ръце, китайските технологични компании ще бъдат поставени в неравностойно положение", пише в статията.

Global Times сочи още, че ако продажбата се осъществи, китайските компании рискуват да загубят достъп до проектираните от Arm процесори. В същото време европейските компании, които използват технологията, може да изпитат затруднения да продават на китайски дружества.

Коментарите в близките до Пекин издания се възприемат като подсказка за намеренията на официалните власти.

По-рано двама от съоснователите на ARM изразиха притеснения около сделката. Херман Хаусер и Тюдор Браун смятат, че компанията трябва да остане "неутрална", вместо да бъде придобивана от гигант като Nvidia, която произвежда собствени процесори. Според тях сделката създава конфликт на интереси, тъй като клиентите на ARM ще станат зависими от компания, с която се състезават за продажби.

Нещо повече, двамата съоснователи допускат, че когато ARM бъде придобита от американска компания, Вашингтон ще се опита да забрани на китайските компании да използват нейното ноу-хау.

Nvidia отговори с обещание, че ще запази неутралността на британската компания.

Nvidia придобива ARM Holdings срещу $40 млрд.

Nvidia придоби най-важната компания в света на процесорите срещу $40 млрд.

Ще остане ли неутрална британската компания, която създава дизайна на чиповете, използвани в смартфоните?