Базираната във Великобритания ARM Holdings ще бъде продадена на американския производител на графични ускорители и процесори Nvidia. Сделката оценява британската компания, която работи в областта на проектирането на интегрални схеми, на $40 млрд. Nvidia плати за компанията на досегашния собственик SoftBank в кеш и акции.

Продуктите на ARM са в сърцето на повечето мобилни телефони и много други устройства.

Nvidia обеща да запази централата на ARM в Кеймбридж, Великобритания, да наеме нови служители и да запази марката.

Притеснения

Двама от съоснователите на ARM изразиха притеснения около сделката. Херман Хаусер и Тюдор Браун смятат, че компанията трябва да остане "неутрална", вместо да бъде придобивана от гигант като Nvidia, която произвежда собствени процесори. Според тях сделката създава конфликт на интереси, тъй като клиентите на ARM ще станат зависими от компания, с която се състезават за продажби.

Нещо повече, двамата съоснователи допускат, че когато ARM бъде придобита от американска компания, Вашингтон ще се опита да забрани на китайските компании да използват нейното ноу-хау.

Nvidia отговори с обещание, че ще запази неутралността на британската компания.

Производители на процесори

ARM създава дизайна на процесорите, като позволява на крайните потребители да го използват и променят според своите нужди. Централата ѝ е на Острова, но има офиси по цял свят, включително в Китай.

Стотици компании лицензират нейните продукти, включително Apple, Samsung, Huawei и Qualcomm. Досега 180 млрд. процесора са произведени въз основа на нейния дизайн.

Apple отказала да купи ARM

Apple отказала да купи ARM

Бизнес моделът на британската компания е твърде различен, а и регулаторите едва ли ще позволят подобен ход

ARM стана собственост на японския конгломерат SoftBank преди 4 години срещу $32 млрд. Основателят на SoftBank Масайоши Сон описа компанията като "кристална топка", която ще му помогне да предвиди накъде се запътва технологичният свят. Но загубите от други инвестиции, включително от WeWork, накара компанията да преосмисли действията си.

От своя страна Nvidia изпревари през юли Intel и се превърна в най-скъпия производител на чипове в света. Тя специализира в производството на графични ускорители (graphics processing units, GPU) - най-често използвани от геймърите, както и от професионалисти за проучвания, машинно обучение и дори копаене на криптовалута. Nvidia досега бе един от клиентите на ARM.

Според условията на сделката Nvidia ще плати на SoftBank $21,5 млрд. в акции и $12 млрд. кеш. Ако определени цели бъдат постигнати, тя ще плати още $5 млрд. Освен това ще раздаде $1,5 млрд. акции на служителите на ARM.

Една от промените, които главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг ще направи, е ускоряване на разработката на дизайн за процесори, използвани в сървърите - бързо растящ сектор.

Благодарение на придобиването Nvidia ще се превърне в доминираща сила на пазара на смартфони и значим доставчик на технология за редица други устройства.

Сделката ще добави около $1,9 млрд. годишни продажби към тези от $11 млрд. на Nvidia.

Какво ще каже Китай

Сделката вероятно ще се изправи пред регулаторни пречки заради растящото напрежение между САЩ и Китай. Най-голямото придобиване на Nvidia досега, сделка за $7 млрд. за Mellanox Technologies, се изправи пред значимо забавяне при регулаторното одобрение в Китай. Тя бе приключена през април.

Пекин може и да не хареса идеята, че ARM - компания, използвана от китайските производители на смартфони, ще попадне в ръцете на американско дружество.