SoftBank Group Corp. е провела предварителни разговори с Apple Inc. за продажбата на британската компания за дизайн на чипове Arm Ltd., пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Производителят на iPhone е отказал да преследва сделка за Arm. Британската компания лицензира дизайна на своите чипове на други компании, като този бизнес не съвпада с бизнес модела на Apple, казват източниците. Има и притеснения, че регулаторите няма да одобрят подобна сделка, тъй като Arm лицензира чипове на много от конкурентите на Apple.

SoftBank обмисля продажба на гиганта в чиповете ARM

SoftBank обмисля продажба на гиганта в чиповете ARM

Преди 4 години японският гигант придоби британската компания за $32 млрд.

Необичайно е и за производителя на iPhone да прави големи придобивания. SoftBank купи Arm през 2016 г. за $32 млрд. - десет пъти повече, отколкото е най-голямата сделка на Apple досега - придобиването на Beats Electronics LLC през 2014 г. за $3 млрд.

И все пак съдбата на Arm е важна за Apple. Технологията на дизайнера на чипове е важна част от на 2 млрд. процесора, които Apple използва в iPhone и други устройства. По-късно тази година компютрите Mac също ще започнат да използват процесори на Arm.

Редица конкуренти на компанията, включително Samsung, Google, Amazon и Microsoft също използват Arm-базирани процесори в свои устройства. Ако една от тези компании придобие Arm, достъпът на конкурентите до технологията ще стане по-сложен.

Apple е изпитвала подобни проблеми и преди. Когато Toshiba Corp. продаде бизнеса си с флаш памет през 2017 г., Apple бе част от консорциума, тъй като този вид памет се използва във всеки iPhone и iPad. Намесата на Apple осигури конкуренция на този пазар, а и подобри позицията за преговори на компанията.