Производителят на чипове Broadcom обяви, че купува американската технологична компания Brocade за $ 5.5 милиарда, съобщи агенция Reuters.

Амбицията е производителят да навлезе в бързо разрастващия се пазар на мрежово оборудване, използвано в центровете за данни.

Сделката е последното придобиване в консолидиращия се сектор за производство на чипове. Самото споразумение ще позволи на Broadcom да настъпи в по-голям дял в сферата на продукти за центровете за данни чрез използване на ключовите канали на Brocade, с които се ускорява трансферът на данни между сървъри и устройства за съхранение.

Базираната в Сингапур Broadcom е свързана с индустрията за производство на чипове за мобилни устройства. Сделката обаче ще помогне на компанията да се справи със спада в търсенето на телефони на пазара.

Пазарът на ИТ инфраструктурни продукти се очаква да се развива бързо. Общо разходите за облачни услуги ще се увеличат с 15.5 на сто до 37.1 милиарда долара през настоящата година, сочат данни от изследователската компания IDC.

Broadcom се е договорила да заплати премия от близо 47 на сто над пазарната стойност на Brocade, чиито акции скочиха с 30 процента след новината за продажбата.