Германският автомобилен производител Daimler AG ще плати около 1,5 милиарда долара за уреждане на претенции от страна на американските власти в рамките на делата за манипулирането на данни за вредните емисии на дизеловите двигатели.

В съобщение за пресата, публикувано вчера, Daimler заяви, че автомобилостроителят е постигнал принципно споразумение с различни американски регулатори за решаване на гражданските искове и екологични претенции относно нарушения на сертификацията за контрол на емисиите в около 250 000 автомобили и камиони Daimler в Съединените щати.

Тези регулатори включват Агенцията за опазване на околната среда (Environmental Protection Agency, EPA), Съветът за въздушни ресурси в Калифорния (California Air Resources Board, CARB), поделението на Министерството на правосъдието на САЩ по околна среда и природни ресурси и други.

Daimler очаква общите плащания по споразуменията с регулаторите да бъдат около 1,5 милиарда долара.

Освен това, производителят на автомобили с марка Mercedes е отпуснал 700 милиона долара за уреждане на потребителския "колективен иск", заведен срещу Daimler.

Според прессъобщението компанията разполага с достатъчно ресурси, за да извърши необходимите плащания.

Постигнатите споразумения ще имат отрицателно въздействие върху паричния поток на Daimler през следващите 3 години, като най-голямото въздействие ще има през следващите 12 месеца.

Акциите на Daimler паднаха с 0,7% в четвъртък. От началото на тази година цената им е намаляла с 14%.