Инвестиционната компания на известния финансист милиардер Карл Айкан - Icahn Enterprises LP е постигнала споразумение за продажбата на производителя на автомобилни части и детайли Federal-Mogul LLC на друг производител от бранша - Tenneco Inc. Сумата на сделката е за $5,4 милиарда долара.

Както се казва в прессъобщението на Icahn Enterprises, придобиването ще бъде платено с $800 милиона налични средства и 29,5 милиона акции на Tenneco. Освен това Tenneco също ще поеме целия дълг на Federal-Mogul.

Очаква се сделката да бъде приключена през втората половина на 2018 година.

След приключване на придобиването Federal-Mogul ще бъде разделена на две компании. Едната от тях ще се занимава с производството на авточасти, а другата с производството на трансмисии. Двете отделни дружества ще проведат IPO (първично предлагане на акции).

Основаната през 1899 година Federal-Mogul произвежда широк асортимент автомобилни детайли и системи - от чистачки и запалителни свещи до спирачни и трансмисионни системи. Компанията изработва също така продукция за самолетната и корабната индустрия. Годишният й оборот е от порядъка на 7,5 млрд. долара, а в нея работят 55 хиляди души.

Tenneco Inc. е глобална компания за 9,3 милиарда долара - пионер в разработката и реализирането на идеи и продукти за по-тих и безопасен транспорт. Предлага съвременни технологични решения за лекотоварни и тежкотоварни автомобили, специализирани машини и резервни части за превозните средства. Седалището на компанията е в щата Илинойс, като в нея за ангажирани 32 хиляди сътрудници.

След излизането на новината, акциите на Tenneco в хода на предварителната търговия нараснаха с 4,4%.