Китайските власти одобриха сливането на двете най-големи химически компании в страната - Sinochem Group Co. и China National Chemical Corp. (ChemChina) с надеждата да създаде водещ глобален играч в тази област.

Sinochem и ChemChina ще се слеят в един холдинг, който ще бъде финансиран и контролиран от държавата, съобщиха от Sinochem.

Сделката, която се планира от няколко години, трябва да сведе до минимум конкуренцията между двете компании и да създаде най-големия химически конгломерат в света с годишни приходи от 1 трилион юана (153 милиарда долара), информира finmarket.ru.

Решението за тази структура на но сделката е продиктувано от желанието на Китай да избегне съдебни спорове със американските власти, което би било провокирано от поредната смяна на собствеността на швейцарската Syngenta AG, собственост на Sinochem от 2017 г., пише The Wall Street Journal.

Sinochem придоби Syngenta за 43 млрд. долара в най-голямото чуждестранно придобиване в китайската корпоративна история. За да сключи тази сделка, Sinochem трябваше да получи регулаторни одобрения в повече от 20 юрисдикции. През 2016 г. тя беше одобрен от комисията по чуждестранни инвестиции на САЩ (CFIUS), а следващата смяна на собствеността на Syngenta може да предизвика нов преглед от CFIUS.

От Sinochem отбелязват още, че сливането с ChemChina ще позволи на компаниите да спестят от бизнес мащаба, както и да оптимизират разпределението на корпоративните ресурси.