Надеждите за бърза сделка между китайската компания, която притежава TikTok, и евентуален американски купувач ще се забавят заради нови ограничения от страна на Пекин, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Късно в петък Китай издаде нови рестрикции за износа на технологии за изкуствен интелект, което накара ByteDance, собственик на TikTok, да забави преговорите с кандидат-купувачите, включително Microsoft, Walmart и Oracle за американския бизнес на приложението.

Очакваше се ByteDance, която в петък получи предложенията за покупка на активите на TikTok в САЩ, да започне ексклузивни преговори с една от групите през уикенда. Администрацията на Тръмп постави средата на септември като краен срок за продажба.

Ограниченията на Пекин обаче вероятно ще забавят процеса. "Проучваме новите регулации, публикувани в петък", казаха от ByteDance. Реално, новите правила дават право на Китай за последна дума при продажбата.

В събота официозът Xinhua цитира правителствен съветник, който казва, че ByteDance трябва да проучи внимателно правилата и "сериозно и внимателно" да обмисли дали не трябва да спре преговорите за продажба.

AI технологиите като разпознаване на глас и текст, както и тези, които анализират данни, с които компаниите предоставят персонализирани предложения, са добавени към списъка на продукти, върху които има контрол при износа. Именно такива технологии са включени в TikTok. Според източник на Bloomberg това ще забави сериозно сделката, но не представлява забрана за такава.

Той посочва още, че вероятно одобрението от китайското правителството ще се забави и сделката може да бъде осъществена чак след изборите за президент в САЩ, които ще се проведат през ноември.

Тихата война на Марк Зукърбърг срещу TikTok

Тихата война на Марк Зукърбърг срещу TikTok

Главният изпълнителен директор на Facebook е настройвал политиците в САЩ срещу китайското приложение в опит да спаси доминацията си