Китайската национална химическа корпорация ChemChina е предложила 43 милиарда долара за придобиването на швейцарския гигант в агробизнеса Syngenta.

Ако сделката бъде осъществена, това ще е най-голямата инвестиция на китайска фирма, както и най-голямото придобиване в химическата индустрия за последната година.

Според офертата ChemChina ще плати 480 швейцарски франка кеш за всяка акция на Syngenta. От швейцарския производител коментират, че ще настояват пред акционерите за извършване на сделката, която ще отвори вратата за тяхното по-сериозно навлизане на китайския пазар.

“Споразумението е насочено към подпомагане на растежа в световен мащаб и конкретно в Китай и останалите развиващи се пазари, като това ще даде възможност и за по-големи дългосрочни инвестиции в иновации”, заяви шефът на Syngenta Мишел Демаре, цитиран от BBC.

По неговите думи независимо от придобиването, седалището на компанията ще продължи да бъде в Швейцария, като това ще направи държавата по-привлекателна за чуждестранния бизнес.

От лятото на 2015 г. интересът към Syngenta непрестанно расте. През август американската корпорация Monsanto Co. предложи 46,6 милиарда долара за придобиването на производителя, но офертата беше отхвърлена.

През ноември пък от ChemChina предложиха на швейцарския производител 42 милиарда долара, но ръководството на Syngenta отказа и тази възможност.