Стойността на 50,08% от акциите на петролната компания „Башнефт”, които ще бъдат приватизирани, по предварителна оценка, е 3 милиарда долара, съобщи пред журналисти първият вицепремиер Игор Шувалов.

„Още не съм се запознал с оценката на държавния пакет акции, която ще бъде представена в Министерствотона икономическото развитие. Нашата предварителна оценка  бе за 3 милиарда долара. Но трябва да се изчака оценителят”, заяви Шувалов, цитиран от rns.online.

Както е известно „ВТБ Капитал” подписа агентски договор с „Росимущество” и направи предложение към руски и чуждестранни инвеститори за участие в приватизацията на 50,08% принадлежащи на държавата акции от „Башнефт”.

Такова предложение бе отправено към компании като „Роснефт”, „Газпром”, „Лукойл”, „Татнефт”, „Сургутнефтегаз”. Както и към чуждестранните водещи компании в сектора британскат BP, англо-холандската Shell, френската Total, норвежката Statoil, италианската ENI, китайската Sinopec и индийските ONGC и Oil India.

За началото на приватизацията бяха информирани и големи инвестиционни фондове от Русия, Китай и ОАЕ, както и частни лица като Роман Абрамович, Владимир Потанин, Михаил Прохоров, Генадий Тимченко, Аркадий Ротенберг, Алексей Мордашов и Алишер Усманов.