Датската транспортна и логистична компания AP Moeller-Maersk A/S продаде и последната част от своите логистични активи в Русия.

"Maersk сключи споразумение за продажба на своите логистични обекти в Санкт Петербург и Новоросийск на IG Finance Development Limited. Продажбата на два обекта от Maersk е следствие от решението, взето през март 2022 г., за прекратяване на дейността в Русия", се казва в изявление на компанията, цитирано от finmarket.ru.

Отбелязва се, че транзакцията е получила необходимите регулаторни одобрения в ЕС и Русия и след придобиването на активите IG Finance Development Limited, сключи споразумение с Arosa, основен вносител на храни в Русия, за управление на тези складови съоръжения в Санкт Петербург и Новоросийск.

"Тъй като не са необходими допълнителни одобрения, продажбата е завършена и влиза в сила на 17 февруари 2023 г.", посочиха от Maersk.

Производствено-складов комплекс за обработка на хладилни контейнери в Санкт Петербург с площ от 23,5 хиляди квадратни метра е открит през 2020 година.

Пристанищният контейнерен терминал в Новоросийск се намира на 10 км от пристанището. Еднократен капацитет за съхранение на контейнери - 1,5 хил. TEU. Обектът е оборудван с оборудване за преопаковане на товари от железопътни вагони и автомобили в контейнери.

По-рано Maersk обяви прекратяване на работата на руския пазар, всички услуги до и от Русия бяха прекратени през първото тримесечие на 2022 г., през третото тримесечие беше сключена сделка за продажба на 30,75% дял в Global Ports Investments.

Процесът по продажба на останалите активи - два склада и четири влекача - продължава, се казва в доклад на компанията от февруари 2023 година.