Правителството ще успее да постигне целта си и да приватизира през тази година най-голямата петролна компания в страната Роснефт, заяви пред журналисти в гр. Керч министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

„Ще успеем”, каза министърът в отговор на журналистически въпрос, дали правителството ще съумее да продаде през тази година 19,5 на сто от компанията.

Приватизирането на такъв дял от Роснефт е заложено в плановете на правителството. Както по-рано каза Улюкаев, оценката на предлагания за продажба пакет акции се оценява на около 11 милиарда долара, пише rns.online.

Консултът по приватизационната сделка, банка Intesa Sanpaolo, посъветва компанията да продаде пакета акции на стратегически инвеститор, а не чрез борсата. Едно от условията пред потенциалния купувач на този държавен дял в Роснефт е забраната за сключване от негова страна на акционерно споразумение с BP.

По-рано първият вицепремиер Игор Шувалов подчерта, че след отлагането на приватизацията на 50% от Башнефт, приватизацията на  Роснефт „излиза на преден план”.

Засега интерес към приватизацията на Роснефт е заявила само Китайската национална петролно-газова корпорация (CNPC), посочва ТАСС.