Групата, която притежава собственика на "Нова телевизия" - "Нова броудкастинг груп", обяви, че се е договорила да продаде част от бизнеса си на датския телекомуникационен оператор TDC за 2,5 милиарда долара.

Според информация на Reuters шведската Modern Times Group (MTG) се е съгласила да да даде операциите си в скандинавския регион срещу тази сума кеш и под формата на акции.

Със споразумението TDC ще има близо 3 милиона души абонати, както и достъп до 10 милиона домакинства в региона.

Анализатори посочват, че сделката е била от стратегическо значение за бъдещото развитие на датската компания.

"Те изгубиха много клиенти на телевизионните си услуги през 2017 година. С добавянето на телевизионните интернет платформи на MTG към портфолиото си те е бъдат по-малко зависими от абонаментните пакети", посочва експертът от Sydbank Мортен Имсгард.

От Reuters посочват, че възможното разделяне на MTG на две отделни компании се обсъжда от известно време. След сделката новосъздадената група ще се ръководи от настоящият главен изпълнителен директор на TDC Перниле Еренберг.

Българският бизнес на MTG не е част от сделката. У нас групата чрез "Нова броудкастинг груп" държи телевизионнитите канали "Нова", както и групата на "Диема". В това число влиза и радио Nova News заедно с компанията "Нетинфо".

Преди близо година MTG продаде дейностите си в Балтийския регион за 115 милиона евро.

Собственикът на "Нова телевизия" продаде балтийския си бизнес за €115 милиона

Собственикът на "Нова телевизия" продаде балтийския си бизнес за €115 милиона

Сумата е 12 пъти колкото печалбата за 2016-а на подразделението