Най-богатият китаец и един от най-успешните бизнесмени в имотната индустрия в глобален мащаб вече е собственик на емблематична американска продуцентска компания.

Компанията на милиардера Уанг Джианлин Dalian Wanda Group купи Dick Clark Productions, която държи правата за Американските музикални награди, тези на "Билборд", както и "Златен глобус" за игрални филми и телевизионни програми.

Сделката е в размер на 1 милиард долара, като тя е първата стъпка на китайската корпорация към телевизията.

"Това е сериозна крачка в разрастването на влиянието на Wanda в развлекателната индустрия", посочват от компанията в официално съобщение, цитирано от CNN Money.

Китайски магнат купува продуцента на "Златен глобус" и наградите на "Билборд"

Китайски магнат купува продуцента на "Златен глобус" и наградите на "Билборд"

Става въпрос за компанията Dick Clark Productions

Споразумението е само част от огромните инвестиции на китайския милиардер в този бизнес. По-рано тази година Wanda Group купи Legendary Entertainment за 3,5 милиарда долара. Освен това от 2012 година корпорацията държи веригата кина AMC.

Основателят на китайския онлайн гигант Alibaba Джак Ма също оцени потенциала на индустрията, като през миналия месец обяви партньорство с холивудското студио, създало едни от най-касовите ленти.

Дъщерната Alibaba Pictures ще купи пакет акции в Amblin Partners на режисьора Стивън Спилбърг с цел съвместно продуциране и разпространение на филми, както в Китай, така и в глобален мащаб.

Суперсделките за $16 милиарда на най-богатия китаец

Суперсделките за $16 милиарда на най-богатия китаец

Уанг Джианлин иска неговата AMC да изпревари Walt Disney за десетилетие